Визуализация

юли 6, 2012

Как се визуализира?

Няма правило за визуализация, но визуализираме, когато виждаме нещата на едно пространство пред нас, наречено от Хосе Силва мисловен екран. Някои хора успяват да видят динамична картина. Колкото е по-динамична, колкото повече сетива участват, толкова по-ярко е изображението, което означава, че нашето духовно измерение е достигнало нивото, при което много по-лесно би могло да реализира визуализацията в материалния свят.

“Много хубав пример за това как виждането може да повлияе на нашето поведение и чувства са хората, които страдат от някаква мания, които очакват всеки момент някой да ги убие, да ги удари. Това много често се случва, защото те привличат тази енергия. Ако хората успеят по същия начин със същата сила да виждат положителните неща, които искат да им се случат, това ще е прекрасно за тях”Какво превръща човека в победител? По какво се отличават успешните хора от неудачниците?
“Всичко е в главата ми”, – казва Арнолд Шварценегер. Мултимилионер, преуспяващ магнат на пазара за недвижима собственост, кинозвезда, културист, пет пъти удостояван с титлата “Мистър Вселена”,Губернатор – Арнолд е постигнал всичко това. Но далеч не винаги е било така. Арнолд помни времето,когато е нямал нищо друго, освен твърдата вяра, че мозъкът му е ключът към осъществяването на всичките му планове.
“Още като малко момче аз мислено си представях себе си такъв, какъвто бих искал да бъда. В мислите си никога не съм се съмнявал, че ще стана точно такъв. Мозъкът е наистина уникален. Още преди да стана “Мистър Вселена” аз вече си представях че съм победител в този турнир. Главната награда беше моя. Аз толкова пъти мислено побеждавах, че вече не се съмнявах, че ще стане така. Същото се случи и кариерата ми в киното. Виждах се като талантлив актьор, който печели много пари. Аз буквално чувствах успеха и усещах вкуса му. Просто знаех, че това ще се случи.”
Крис Полайн беше член на световно известния западногермански отбор по фрийстаил, шест пъти спечелил Световната купа в периода 1976-1982 г.
“Една част от нашите тренировки беше работа с психолог, насочена към укрепване на силите на мозъка. След тренировките по склоновете ние медитирахме. Психологът ни караше мислено да преминаваме всеки склон, всеки трамплин и завой. По време на тази мислена тренировка ние работехме също толкова напрегнато, както и по време на истинската. Съвършенството в спорта както и във всяка друга дейност, пряко зависи от умението да се създаде ясен мислен образ на собствените действия.”
Крис знае за какво говори: тя е не само притежателка на шест медала, но и ръководител на преуспяваща компания по бизнес и спорт, целта на която е да се разяснява на хората как да постигнат успех, използвайки подобни методи.
Брайън Едуард, един винаги бодър човек с великолепно чувство за хумор, се занимава със застраховки “живот”. Запознах се с него по време на една от лекционните ми обиколки и ние станахме добри приятели. Всяка вечер преди сън той мислено проиграваше сцените на посещенията, които му предстоеше да направи на следващия ден. Той мислено рисува разговора с всеки клиент. Той си представя, че всички те са приветливи и с охота се съгласяват да застраховат живота си. Брайън си представя успешен ден, през който успява да сключи много договори за застраховки. Той прави това в продължение на десет минути преди да си легне и десет минути сутрин щом се събуди. Общо двадесет минути на ден. За един ден Брайън Едуард продава повече застрахователни полици, отколкото мнозина застрахователни агенти за половин година и постоянно е в единият процент на най-добрите представители на своята професия.
Трима различни човека с различни цели и житейски перспективи, но всички те използват един и същи метод, помагащ им да изградят реалността и активно да й влияят,- метода на визуализацията или мислената представа.
Визуализацията това е мислена представа, проиграване, виждане вътре в себе си на ситуацията, която все още не се е случила. Човек си представя себе си като правещ или имащ това, към което се стреми, и като получаващ желаното.
Да допуснем, че вие искате да развиете увереност в себе си. Използвайки въображението си, вие си представяте себе си като уверена личност. Мислено извършвате смели постъпки и свободно общувате с най-различни хора. Вие си представяте ситуации, които обикновено ви затрудняват и си представяте как се справяте лесно с тях, колко непринудено постигате успех. Можете дори да си представите как ви хвалят вашите приятели и колеги, как ви поздравяват за ново придобитата ви увереност. Вие усещате гордост и удовлетворение както то това, че сте станали уверен в себе си човек, така и от станалите в резултат от това промени. Вие си представяте какво може да се случи с вас и живеете така все едно, че това вече се случва в реалността.

 

ТАЙНИТЕ НА УСПЕШНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

 • 1 Решете какво искате да постигнете; да вземете изпит, да получите повишение, да се запознаете с някого, да спечелите много пари, да спечелите състезание…

 

 • 2 Отпуснете се. За няколко минути оставете работата си и си поемете дъх, почивайки си телом духом.

 

 • 3 В продължение на 5-10 минути мислено си представяйте желаната реалност.
  Повече мислете, как правите или получавате нещо, а не за това какво би могло, с по-голяма или по-малка вероятност, да се случи. Живейте в мислите си така, сякаш това вече се случва с вас. Създайте си малък вътрешен видеофилм. Представете си себе си като правещ това, което най-много ви се иска. От една страна вие осъзнавате, че това още не случва с вас и засега не е реалност. Но мислените картини, които ние си рисуваме, и за които постоянно мислим, се превръщат в плацдарм за нашите цели, формата, която ще се изпълни с енергия. Тези картини са реална сила, която ще работи за нас.
  При визуализация надарявайте себе си с всички необходими качества. Ако за вашия мислен образ е нужен талант, мъжество, решителност и настойчивост, обезателно ги включете. Понякога ясно ще виждате, че постигате целите си, сякаш гледате филм. В други случаи пред вас ще възниква само най-обща картина на вашите цели. И едното и другото е добро. Можете да редувате точната и свободната визуализация, като се занимавате с всяка една по пет минути, или пък да се концентрирате върху едно нещо, което ви харесва най-много.

 

 • 4 Точна визуализация: Мислено създайте точни картини и сцени на това, което искате да постигнете. Следвайте предварително подготвен сценарий, и мислено го проиграйте няколко пъти.
  Свободна визуализация: Позволете на образите и мислите свободно да се сменят без да ги насочвате, но само до тогава, докато те показват позитивен път на постигане на вашата цел.
  Използвайте двата метода като помните, че главното тук е практиката. Мнозина изпитват трудности в началните стадии на визуализацията. Техният мозък не може да създаде и нарисува желаните сцени. Не се притеснявайте ако това се случи и с вас. Не е задължително картинката да бъде пълна и завършена. Като се занимавате редовно с визуализация скоро с удивление ще забележите, че вашият мозък се учи да поражда мислени картини по ваше желание.
  Трябва да се отбележи че не е достатъчно да си представите нещо един или два пъти. Резултатите се появяват само ако образът се отпечатва във вашето съзнание отново и отново в продължение на седмици и дори месеци, докато вашата цел се осъществи. Не се опитвайте да оценявате резултатите след един или два опита за визуализация.
  Ако внезапно у вас възникнат съмнения, а те задължително ще се появят, просто ги игнорирайте. Не се опитвайте да им се противопоставяте и да се борите с тях,нека те възникват и изчезват безпрепятствено във вашето съзнание. Продължавайте да се занимавате с визуализация и всичко ще си отиде по местата.

 

ДВЕ УСПЕШНИ УСЛОВИЯ ЗА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

 •  Винаги си представяйте своите цели така сякаш всичко това се случва с вас точно сега. В съзнанието направете това да бъде реалност. Създавайте детайлни образи. Влезте в ролята и мислено я изиграйте.
  Всяка мисъл, възникнала във вашия мозък и вкоренила се там ще окаже въздействие върху живота ви.
  Искам да ви разкажа за един известен и документиран експеримент на психолога Алън Ричардсън. Студентски баскетболен отбор бил разделен на три групи; във всяка от тях била записана резултатността на играчите. Играчите от първата група идвали в залата всеки ден и отработвали подаване. Баскетболистите от втората група изобщо не тренирали, а представителите на третата група се занимавали със специални тренировки. Те не ходели в спортната зала, а оставали в стаите си и мислено си представяли процеса на тренировка. По половин час на ден те виждали себе си как забиват топката и побеждават в разгромяващ резултат. Те тренирали мислено всеки ден. След месец всичките три групи били проверени отново.
  Първата група( онези, които тренирали всеки ден в залата) подобрила своите резултати с 24%. Втората група (онези, които не се занимавали с нищо) нямала подобрение. А в третата група ( играчите, които тренирали мислено) подобрението било практически същото както при играчите, които реално тренирали в залата!
  И така, творческата визуализация има огромна сила, но в нея няма нищо свръхестествено. Тя се основава на работата на вашите вътрешни механизми и енергия, а също и на уменията да насочвате своите вътрешни ресурси.
  При правилна организация въображението е една от най-динамичните възможности на човека. Започнете правилно да използвате този дар веднага. Не се безпокойте и не мислете за специфичните страни на това явление, просто се доверете на процеса. Търсенето следва предлагането, затова и вие ще получите нужния резултат в нужното време. Можете да не се съмнявате че ще намерите пътя и методите за постигането на целта ви;природата винаги ще може да изпълни предявеното й искане.
  Често хората искат да знаят отговорите на всички въпроси още преди да са направили първата крачка. Ние искаме да предвидим и да знаем предварително всички тънкости на това, което ще се случи. Но обикновено това не ни се удава и често събитията се развиват по съвсем неочакван начин.
  Актрисата Карол Барнет е родена в Лос Анжелис и е отгледана от баба си. Те едва свързвали двата края, живеели от помощи и били толкова бедни, че баба й събирала тоалетна хартия от обществените тоалетни. Естествено те нямали пари за да отиде талантливото момиче в университет, за което то мечтаело страстно. Обаче тя знаела, че някога ще влезе в университета. “Дори не идваше на ум, че няма да постъпя в университета. Представях си как ходя на лекции, как живея в студентския град и изучавам предметите,които ме интересуват. Мислех за това всеки ден. Макар и да нямах никакъв шанс да постъпя, аз нито за секунда не се съмнявах, че ще бъда студентка.”
  Как е намерила парите ли?
  “Веднъж, когато вече завършвах училище, аз отидох да взема пощата. Като отворих пощенската кутия намерих адресиран до мен плик. На него имаше марка,но нямаше пощенски печат. Значи не го бяха изпратили по пощата, а просто го бяха пуснали в моята пощенска кутия. Отворих плика и намерих в него сума равна на тази, която ми беше необходима за първата година на обучение в университета. И никаква бележка с обяснение. Само парите. И досега не знам кой ми ги е изпратил.”

 

КАТО РАЗВИВАТЕ СВОИТЕ МИСЛИ ВИЕ СЕ ОТКРИВАТЕ ЗА НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ
Разбира се няма да твърдя, че ако се занимавате с визуализация то обезателно ще дочакате непознат, който да ви връчи плик с желаната сума, както това се е случило с Карол Барнет. Но ви обещавам: обстоятелствата ще се стекат така, че вие ще реализирате своите цели – можете да разчитате на това. Вашите мисли са много по-силни отколкото предполагате, а всеки мисловен образ е реална сила, която е способна да повлияе върху вашия живот.

– Джон Кехоу „Подсъзнанието може всичко“

Comments

comments